Begin mei mailden enkele vogelliefhebbers van Natuurpunt ons dat er een kolonie oeverzwaluwen neergestreken was op het industrieterrein Beverdonk in Grobbendonk.

Paula Corthout secretaris Natuurpunt Grobbendonk – Herenthout :'We zijn direct gaan kijken en inderdaad, in twee grondhopen van het grondrecyclagebedrijf Kempen hadden een veertigtal oeverzwaluwen nestplaatsen gemaakt.

We brachten de milieuambtenaar van de gemeente Grobbendonk, Luc Van Vlasselaer,  op de hoogte en deze contacteerde onmiddellijk de directie van het bedrijf. 

De directeur van het bedrijf, Henk Seffelaar en de coördinator Ann Van den  Bossche, gingen onmiddellijk enthousiast mee in ons verhaal. De respectievelijke grondhopen, één in het midden van het terrein en één grondhoop meer opzij, zouden ongemoeid gelaten worden de volgende maanden, zodat de oeverzwaluwen hun nestplaats kunnen houden en zo hun jongen zouden kunnen grootbrengen.

Oeverzwaluwen stellen nu eenmaal hoge eisen aan hun nestlocatie.

Loodrechte zandoevers van minimaal 1.5 meter hoog, in de buurt van grote waterpartijen zijn in de natuur  bijna niet meer te vinden, maar hier op dit industrieterrein, met opslag van gerecycleerde grondhopen in de buurt van het Albertkanaal, is voor deze vogels dus een ideale locatie!

Vanaf heden zullen we dus verder de nesten opvolgen, de broedgevallen tellen en natuurlijk het bedrijf regelmatig briefen over de stand van zaken. Zondag waren de bedrijvige ouders hun kindjes volop aan het voeden.

Er zijn in het totaal 52 nesten

Besluit van dit verhaal; met een beetje goede wil en goede afspraken kunnen natuurzorg en zorg voor biodiversiteit en economie perfect samengaan.'